Wpływ społeczeństwa obywatelskiego na politykę przestrzenną gminy - Więcek, Tadeusz (My University, 2011)
Celem pracy jest uświadomienie mieszkańcom, jak również władzom gminnym jak ważnym tematem jest problematyka planowania przestrzennego gminy oraz uświadomienie społeczeństwu lokalnemu, że w dużej mierze zależy również od niego, według jakich standardów będzie prowadzona polityka przestrzenna gminy. Niniejsza praca składa się z sześciu rozdziałów. W pierwszym rozdziale przedstawiono w sposób ogólny problematykę społeczeństwa obywatelskiego. W drugim rozdziale zaprezentowano pokrótce konflikty pojawiające się procesie planistycznym. W trzecim i czwartym rozdziale autor pracy podjął próbę odpowiedzi na pytanie, jaka jest rola społeczności lokalnej w procesie planowania przestrzennego oraz jakie formy partycypacji społecznej stosowane w procesach planistycznych są najbardziej skuteczne. W piątym rozdziale opisano sytuacje konfliktowe, które mogą mieć miejsce w procesie planowania przestrzennego oraz sposoby ich rozwiązywania. W ostatnim rozdziale zaprezentowano proces podejmowania ważnych decyzji planistycznych, mając na uwadze przede wszystkim odpowiedzialność polityczną, osób podejmujących decyzje związane z planowaniem przestrzennym w gminie. Ze względu na bardzo niewielką ilość fachowej literatury, zajmującej się problematyką planowania i zagospodarowania przestrzennego, do napisania niniejszej pracy zostały wykorzystane przede wszystkim akty prawne poruszające problematykę związaną z planowaniem przestrzennym oraz fachowe porady urbanistów, zawarte w różnego rodzaju opracowaniach urbanistycznych.
The influence of civil society on the development policy of a commune
Keywords: społeczeństwo obywatelskie; polityka przestrzenna; partycypacja społeczna; planowanie przestrzenne; gmina