Analiza systemu rekrutacji i selekcji pracowników na przykładzie firmy DAKO Fabryka Okien - Olesik, Agnieszka (My University, 2015)
Cel jaki postawiono w tej pracy to pokazanie znaczenia procesu rekrutacji i selekcji kandydatów dla osiągnięcia przyszłych celów firmy. By zbadać ten proces zadano pytanie. Czy proces jest efektywny ? Czy osoby rekrutujące są odpowiednio przeszkolone ? Czy metody i narzędzia rekrutacji, stosowane w firmie są odpowiednio dobrane ? Czy firma stwarza możliwości rozwoju pracownikom tworząc rekrutacje wewnętrzne? Podsumowując wyniki badań wiemy, że firma dzięki zaangażowaniu w proces rekrutacji i selekcji kandydatów, zyskuje wyjątkowych pracowników. Powoduje to, że proces ten skutecznie wpływa na zwiększenie konkurencyjności na rynku. Kadra kierownicza, menedżerska, administracyjna posiada odpowiednie kwalifikacje na stanowisku, które obejmuje. To powoduje, że pracownicy przyczyniają się do lepszych wyników firmy. DAKO dokłada wszelkich starań by proces rekrutacji i selekcji pracowników był doskonale dostosowany do potrzeb firmy. DAKO bierze pod uwagę wiele czynników, które świadczą o późniejszym sukcesie firmy. Narzędzia rekrutacyjne, kategorie brane pod uwagę podczas procesu kładą ogromny nacisk na doświadczenie zawodowe, umiejętności, wiedzę czy znajomość branży. Firma skupia się na podnoszeniu kwalifikacji swoich pracowników, inwestuje w nich, pomaga przystosować się nowym pracownikom w środowisku firmy. Firma doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że dobór odpowiednich kandydatów ma odzwierciedlenie w wynikach finansowych firmy a to przekłada się na późniejszy sukces firmy.

The aim of this thesis is to show the importance of the process of recruitment and selection of candidates for achieving future goals of a company. In order to investigate this process, the following questions were asked: Is this process effective? Are the recruiters appropriately trained? Are the recruitment methods and tools used in the company properly chosen? Does the company create opportunities for its employees to develop by conducting internal recruitments? After summarising the research results, it is known that due to its involvement in the process of recruitment and selection of candidates, the company gains exceptional employees. The result is that this process effectively influences the increase of market competitiveness. The executives, managers and administrative employees are properly qualified for their positions. This implies that employees contribute to the improved performance of the company. DAKO makes every effort to assure that the process of recruitment and selection of employees is perfectly suited to the company's needs. DAKO takes into account many factors that prove the company's future success. Recruitment tools and categories taken into account during this process put strong emphasis on professional experience, skills, knowledge and familiarity with the industry. The company is focused on enhancing the skills of its employees, invests in them and helps new employees in adapting to the corporate environment. The company is well aware of the fact that the selection of appropriate candidates is reflected in the company's financial results, which translates into its later success.
Analysis of the employee recruitment and selection system as exemplified by DAKO Window Factory
Keywords: rekrutacja; selekcja; zarządzanie personelem; zasoby ludzkie; zatrudnienie; recruitment; selection; personnel management; human resources; employment