Rozwój turystyki w gminach Powiatu Tatrzańskiego - Walkosz Danuta (My University, 2000)
Celem niniejszej pracy jest pokazanie w jaki sposób i w jakim tempie rozwija się produkt turystyczny, turystyka oraz cała infrastruktura związana z tą dziedziną na terenie pięciu gmin wchodzących w skład Powiatu Tatrzańskiego. Teren ten bowiem należy do najatrakcyjniejszych turystycznie rejonów Polski. Jest wymarzonym miejscem do uprawiania turystyki górskiej i największym w kraju ośrodkiem sportów zimowych. Sezon turystyczny trwa tu w zasadzie przez cały rok. Turystykę wysokogórską uprawia tu rocznie kilka milionów osób. Do dyspozycji turystów jest 300 km oznakowanych szlaków o różnej skali trudności, jest również 17 ścieżek rowerowych na terenie Podhala oraz 5 na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego. Opracowano również pierwszą w Polsce mapę turystyczno - sportową dla rowerów górskich. Uprawia się tutaj paralotniarstwo, kajakarstwo górskie, hippikę. Tereny narciarskie przyciągają najliczniejszą rzeszę turystów. Tylko w Zakopanem działa 50 wyciągów orczykowych i krzesełkowych, zaś w Bukowinie Tatrzańskiej 34. Z myślą o turystach czynne są w Zakopanem 4 kryte baseny, a w okresie lata basen cieplicowy na Antałówce. W niedługim czasie rozpocznie się budowa miasteczka wodnego na bazie źródeł cieplicowych z dużą zawartością siarki. W samym Zakopanem czynnych jest 6 kortów tenisowych.
Keywords: samorząd powiatowy; ruch turystyczny; Tatrzański Park Narodowy; rozwój; powiat tatrzański; lokalne strategie rozwoju; analiza SWOT; współpraca transgraniczna; Fundusz Małych Projektów Euroregionalnych; produkt turystyczny