Analiza finansowa jako narzędzie oceny efektywności przedsiębiorstwa - Borowski, Tomasz (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie analizy finansowej jako narzędzia oceny efektywności na przykładzie Fabryki Farb i Lakierów Śnieżka S.A. W pracy została przeprowadzona analiza bilansu, rachunku zysków i strat i rachunku przepływów pieniężnych, a także analiza wybranych wskaźników finansowych z poszczególnych obszarów za okres 2007 – 2009. Praca ma charakter teoretyczno – empiryczny. Najważniejszym źródłem informacji wykorzystywanym w analizie finansowej są sprawozdania finansowe, które dostarczają informacji o sytuacji majątkowej i finansowej jednostek gospodarczych. Analizując poszczególne grupy wskaźników i specyfikę przedsiębiorstwa należy stwierdzić, iż firma znajduje się w bardzo dobrej kondycji finansowej i efektywnie wykorzystuje zasoby czynników produkcji. Spółka utrzymuje wysoką pozycję rynkową. Jest jedyną Spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
Financial analysis as a tool of enterprise effectiveness assessment
Keywords: analiza finansowa; bilans; rachunek zysków i strat; Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka S.A.; efektywność przedsiębiorstwa