Sieci WiFi - Projekt sieci bezprzewodowej INTER06.NET - Błaż, Maciej (My University, 2006)
W obecnych czasach sieci komputerowe nie wywołują wielkich emocji, ponieważ są ich setki i to tylko w naszym niedalekim otoczeniu. Wykorzystujemy je, doceniamy ich zalety, mamy możliwość przesyłania plików, korzystania z internetu, wysyłania e-maili, korzystania z drukarek sieciowych itp. Jednak występowanie kabli, a raczej ich plątaniny, nie musi wskazywać na to, że w okolicy znajduje się sieć. Coraz bardziej rozwinięta technologia sieci bezprzewodowych zastępuje kable i staje się prawie całkowicie niezauważalna. Technologia ta osiąga coraz większą doskonałość, a w przyszłości może nawet całkowicie zastąpić sieci kablowe. Domowa sieć może zawierać wiele elementów peryferyjnych i komputerów osobistych połączonych kablem lub siecią bezprzewodową. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie budowy sieci WIFI, objaśnienie sposobu przesyłania informacji oraz zaprojektowanie własnej sieci wykorzystującej tę technologię. Opisano topologie sieci, kanały radiowe, bezpieczeństwo, standardy i technologie sieci WIFI. Zaprezentowano projekt sieci „INTER06.NET“ przedstawiając założenia projektu, technologię sieci, napotkane problemy, a także mapę zasięgu i schemat fragmentu sieci.
WiFi networks – a design of a wireless network INTER06.NET
Keywords: sieci komputerowe; topologie sieci; standardy WIFI; bezpieczeństwo sieci; kanały radiowe; sieć bezprzewodowa; informatyka