Rekrutacja i selekcja pracowników jako nowoczesny sposób realizacji funkcji personalnej organizacji - Kucia, Danuta (My University, 2013)
Właściwy dobór ludzi jest najważniejszym etapem i pierwszą funkcją zarządzania zasobami ludzkimi. Kluczem do sukcesu organizacji i zdobycia przez nią przewagi konkurencyjnej na rynku jest prawidłowo, starannie i dokładnie przygotowana oraz przeprowadzona rekrutacja i selekcja personelu. Analizując działalność firmy OLW ,,SMREK”- branża hotelarska, stwierdzam, że firma dobrze opracowała proces rekrutacji i selekcji realizując je w prawidłowy sposób, a tym samym zyskuje swoją przewagę przez zatrudnianie właściwych ludzi. Badania przeprowadzono na pracownikach zatrudnionych w centrali oraz na pracownikach wybranych spośród trzech oddziałów firmy. W firmie najcenniejszym kapitałem są ludzie, to oni wpływają na rozwój strategii i przyczyniają się do tworzenia sukcesu firmy. Do badań wykorzystałam różne metody i techniki: 1. Sondaż ankietowy przeprowadzony wśród pracowników firmy (metoda ilościowa) 2. Wywiad indywidualny z pracownikami działu personalnego – odpowiedzialnymi za procesy rekrutacji i selekcji w firmie (metoda jakościowa) 3. Analiza SWOT polityki kadrowej firmy OLW ,,SMREK” 4. Analiza SWOT dla firmy OLW ,,SMREK”. Przeprowadzone badania potwierdziły słuszność hipotezy badawczej o czym świadczą opinie respondentów. Badani pracownicy pozytywnie wypowiedzieli się na temat rekrutacji i selekcji. Stwierdzili również, że jednym ze składników przyczyniających się do sukcesu firmy w dobie dzisiejszej konkurencji jest staranne przygotowanie procesów rekrutacji i selekcji.

Choosing the right staff is the most significant stage and the primary function of HR management. A diligently and accurately prepared and performed staff recruitment and selection process is a key to company’s success and a leading position on the market. Having analysed the operation of OLW ,,SMREK” company engaged in hotel industry, I have found that by operating an efficient recruitment and selection process and employing the right people, the Company builds advantage over its competitors. The analysis was performed with participation of head office employees and those selected from three company divisions. Human Resource is the most valuable asset to any company. It is employees who shape company strategy and contribute to the company’s success. The following methods and techniques were used in the research. 1. Questionnaire for the company’s employees (quantitative method) 2. One-to-one interview with HR Division employees responsible for personnel recruitment and selection in the company (qualitative method) 3. HR policy SWOT analysis of OLW ,,SMREK”. 4. SWOT analysis of OLW ,,SMREK”. The research confirmed the hypothesis, which was reflected in the opinions of the respondents. The employees taking part in the research were positive about the recruitment and selection processes. They said that one of the factors contributing to the company’s success in the era of high market competitiveness is an efficient recruitment and selection policy.
Staff recruitment and selection as a modern way of realisation of a personnel function in an organisation
Keywords: nowoczesne zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja i selekcja; sukces firmy; pracownik; kapitał firmy; modern HR management; recruitment and selection; success company; employee; capital the company