Zastosowanie Strategicznej Karty Wyników w organizacjach pozarządowych na przykładzie AIESEC - Skruch, Adam (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie, w jaki sposób organizacje pozarządowe mogą korzystać z komercyjnych rozwiązań w obszarze zarządzania i planowania strategicznego. Badanie zostało przeprowadzone na przykładzie organizacji studenckiej AIESEC, pośród jej byłych członków i dotyczyło wpływu jaki miało wdrożenie Strategicznej Karty Wyników, na osiągane wyniki i jakość pracy. Uzyskane w badaniu wyniki wskazują na bardzo pozytywny wpływ wdrożenia Strategicznej Karty Wyników. Stosowanie nowej metody zarządzania, przyniosło wyraźny efekt w takich obszarach jak: długoterminowe planowanie strategiczne i operacyjne, kontrola efektów, czy rozwój członków. Zwłaszcza ostatni obszar, wpływ na rozwój członków, był bardzo mocno podkreślany przez uczestników badania.

The aim of this thesis was to show, how nongovernmental organization can benefit from the commercial solutions in the field of strategic planning and management. The research was taken on the basis of students’ organization AIESEC, among its former members and the main topic was influence of implementing Balanced Scorecard on the organizations’ results and quality of work. As the result of the research it appeared that implementing of Balanced Scorecard had a very positive influence. Using the new method of management, brought a significant effect in the area of long term strategic and tactic planning, control, and members development. Specially, the last area, development of members, was strongly highlighted by the research participants.
Implementing of Balanced Scorecard in nongovernmental organizations based on AIESEC
Keywords: planowanie strategiczne; AIESEC; Strategiczna Karta Wyników; organizacje pozarządowe