Analiza i ocena strategii przedsiębiorstwa na przykładzie firmy "Gładysz i Synowie" - Golonka Żaneta (My University, 2007)
We współczesnej gospodarce rynkowej przedsiębiorstwa działają w dynamicznie zmieniającym się i konkurencyjnym otoczeniu. Rynek producenta ustąpił miejsca rynkowi konsumenta, natomiast strategia i sposób jej realizacji staje się istotnym wyróżnikiem działającym na tym rynku organizacji. Coraz więcej przedsiębiorstw zdaje sobie sprawę, że jedną z głównych dróg wiodących na rynki Wspólnoty Unii Europejskiej jest opracowanie odpowiedniej strategii konkurencyjnej. Obecnie na rynku Polskim znajduje się szereg koncernów samochodowych, które charakteryzują się bogatą i różnorodną ofertą handlową. Mając świadomość, że dzisiejszy „klient” stał się bardziej wymagający, firmy „walczą” o niego prześcigając się w coraz to nowszych i ich zdaniem lepszych pomysłach. „Przewaga konkurencyjna firmy jest to zdolność firmy do oferowania korzystniejszych warunków nabywcom i osiągania dzięki temu większych korzyści niż przedsiębiorstwa konkurencyjne. Przewaga konkurencyjna może dotyczyć kosztów produkcji, cen zbytu, terminów dostaw, jakości, obsługi po sprzedażowej i wielu innych elementów. Przedsiębiorstwa, które posiadają wiele przewag konkurencyjnych mają większe szanse do zwiększania udziału w rynku”. Celem pracy jest zbadanie pozycji strategicznej przedsiębiorstwa (jego analiza i ocena), działającego na terenie powiatu tarnowskiego. Podmiotem poddanym analizie jest dealer marki Volkswagen i Audi, firma zajmująca się sprzedażą samochodów tych marek oraz świadczeniem usług serwisowych autoryzowanych przez producenta. W niniejszej pracy zostały postawione trzy hipotezy badawcze. Pierwsza hipoteza badawcza dotyczy analizy makrootoczenia. W ramach analizy makrootoczenia wybrano metodę scenariuszy stanów otoczenia, która daje możliwość poznania szans i zagrożeń mogących wystąpić w przyszłości, a mających wpływ na formułowanie strategii. Druga hipoteza badawcza dotyczy metody analizy otoczenia konkurencyjnego tj. punktowej oceny czynników zewnętrznych. Za pomocą tej metody dowiemy się czy i jak przedsiębiorstwo „Gładysz i Synowie” wykorzystuje istniejące szanse w otoczeniu konkurencyjnym w walce z innymi firmami z tej branży, a także czy efektywnie zmniejsza wpływ potencjalnych zagrożeń. Ostatnia, trzecia hipoteza badawcza pozwoli odpowiedzieć na pytanie jakie grupy czynników decydują o wysokiej pozycji konkurencyjnej oraz możliwościach rozwojowych przedsiębiorstwa. W celu uzyskania odpowiedzi na pytanie zawarte w hipotezie trzeciej, przeprowadzona zostanie analiza potencjału strategicznego na postawie analizy kluczowych czynników sukcesu.
The analysis and evaluation of a concern on the example of „Gładysz i Synowie”
Keywords: zarządzanie strategiczne; planowanie i analiza strategiczna; metody analizy otoczenia konkurencyjnego; strategia przedsiębiorstwa; ocena potencjału strategicznego; firma "Gładysz i Synowie"