Wartościowanie pracy jako podstawa kształtowania systemu wynagrodzeń na przykładzie Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zamościu - Wrona Adam (My University, 2004)
Do stworzenia obiektywnego i dobrze funkcjonującego systemu wynagrodzeń jest konieczne zastosowanie wartościowania stanowisk w przedsiębiorstwach. W praktyce dla utrzymywania aktualności systemów zarządzania przedsiębiorstw bazujących na wynikach wartościowania niezbędne jest tworzenie właściwych procedur, umożliwiających śledzenie na bieżąco zmian, jakie zachodzą w treści pracy na poszczególnych stanowiskach. Stosowanie wartościowania pracy pozwala uniknąć narosłych dysproporcji płac, w tym na przykład dyskryminacji płacowej kobiet i innych tzw. grup specyficznych. Tworzenie zobiektywizowanej podstawy płac pozwala unikać konfliktów na tle różnic w płacach bądź łagodzić je. Jest więc niezbędnym narzędziem obiektywizacji wynagrodzeń skutecznego motywowania przez płace. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istniejących metod wartościowania stanowisk pracy, jak brak wartościowania wpływa na kształtowanie systemu wynagrodzeń oraz ocena tychże elementów zarządzania kapitałem ludzkim na przykładzie Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zamościu.
Keywords: wartościowanie pracy; systemy motywacyjne; wynagrodzenia; podstawy prawne systemu wynagrodzeń; metody wartościowania pracy; Ośrodek Sportu i Rekreacji