Polityczna kariera Władimira Putina w oczach prasy amerykańskiej do końca pierwszej kadencji w fotelu prezydenta. - Malawski, Maciej (My University, 2009)
Władimir Putin jako postać polityczna światowego formatu – co wynika z wielkości i znaczenia państwa jakim przyszło mu rządzić– od samego początku sprawowania wysokich funkcji państwowych wzbudzał niebywałe zainteresowanie wśród mediów na całym świecie, w tym oczywiście również amerykańskich. Pojawił się jakby znikąd wzbudzając spore zainteresowanie. Mnogość tekstów, których był bohaterem w Stanach Zjednoczonych skłania do zadania pytania o nastawienie autorów tych tekstów do byłego rosyjskiego prezydenta. Analizując szereg wybranych artykułów postaramy się zbadać, czy dostrzegalne są jakiekolwiek prawidłowości w pozytywnym lub negatywnym odbiorze tej postaci, sprawdzimy czy zainteresowanie Putinem miało charakter chwilowy oraz czy wykazywało fluktuacje, a jeżeli tak to z czego one wynikały. Zwrócimy również uwagę na główne tematy, jakimi zajmują się amerykańskie media przy okazji tekstów o Putinie. Sprawdzimy czy istnieje swoistego rodzaju specjalizacja wśród amerykańskich tytułów zajmujących się tematyką międzynarodową. Podobnej analizie poddamy autorów tekstów i spróbujemy dowiedzieć się, którzy z nich zajmują się tym tematem najczęściej a którzy wyróżniają się poziomem, merytoryczną zawartością swoich tekstów. Postaramy się również odpowiedzieć na pytanie, za co Putin był chwalony, jakie jego decyzje były przyjmowane z zadowoleniem i aprobatą oraz za co był ganiony i krytykowany na łamach amerykańskiej prasy.
The political career of Vladimir Putin in lights of american press to the end of first term of presidency.
Keywords: politycy; przywódca polityczny; kariera