Pozapłacowe środki motywacji pracowników na przykładzie Firmy Handlowo-Produkcyjnej "Parkur" - Kuruc, Renata (My University, 2010)
Celem pracy jest zarówno analiza znaczenia procesu motywowania pracowników w zarządzaniu firmą, jak i analiza teoretyczna dotycząca stosowanych systemów motywowania w przedsiębiorstwach. Ważnym aspektem pracy jest prezentacja wyników badań nad znaczeniem pozapłacowych systemów motywowania oraz czynników kształtujących zadowolenie pracowników z wykonywanej pracy na przykładzie firmy „Parkur”. W wyniku przeprowadzonych przeze mnie badań i analizie uzyskanych wyników mogę stwierdzić, że postawione hipotezy dla potrzeb niniejszej pracy potwierdziły się. Staż pracy, wiek wpływa na poziom zadowolenia z pracy oraz na satysfakcję z systemu motywacji. Osoby z dłuższą historią pracy w „Parkur” oraz te, które zarabiają najwięcej czują satysfakcję z wykonywanej pracy. Respondenci ci, mają zamiar dłużej niż pozostali ankietowani pozostać w opisywanej Firmie. Wykształcenie również ma wpływ na poziom zadowolenia z wykonywanej pracy. Osoby, które mają wyższe wykształcenie zarabiają więcej niż te posiadające niskie wykształcenie, są bardziej pewne siebie i ich samooceny są wyższe odnośnie skuteczności i efektywności wykonywanej pracy. Ponad 38% ankietowanych znajduje się w wieku do 34 roku życia. Większość respondentów w przyszłości ma zamiar zmienić wykonywany zawód. Osoby badane, które mają więcej niż 38 lat niechętnie widzą zmiany w swoim życiu zawodowym, podoba im się praca w przedsiębiorstwie i zamierzają pracować jak najdłużej. Także wiek ma wpływ na poziom zadowolenia z pracy, osoby starsze wykazują większą niechęć do pracy, posiadają już mniej motywacji do wykonywania czynności zawodowych, osoby młodsze natomiast chętniej angażują się w powierzone im obowiązki.
Non salary motivation systems based on "Parkur" Company
Keywords: motywacje pozapłacowe; systemy motywacyjne; style kierowania; zadowolenie z pracy; zarządzanie przez motywację