Zastosowanie technik bezprzewodowych w informatyce - Szary Krzysztof (My University, 2006)
Urządzenia bezprzewodowe to skomplikowane układy elektroniczne, które za pomocą odpowiedniego oprogramowania pozwalają nam na bezproblemowa komunikacje i wymianę danych. Cała technologia bezprzewodowa przeżywa burzliwy rozwój i w najbliższych latach na pewno pójdzie zdecydowanie do przodu. Zarówno sprzęt jak i oprogramowanie jest coraz dokładniejsze i pozwala na szybsza oraz wygodniejsza pracę. Do niedawna przesył z prędkością ponad 54Mbit wydawał się nierealny co dziś już jest standardem .Komunikacja bezprzewodowa opanowała telekomunikacje telefoniczna jak i połączenia internetowe.Celem pracy jest przybliżenie informatycznego zakresu działania urządzeń bezprzewodowych oraz sposobu ich komunikacji.W pracy skoncentrowano się na najpopularniejszych typach połączeń bezprzewodowych takich jak Wi-Fi,Bluetooth i IrDA. Te technologie są przyszłościowe i powinny w najbliższych latach praktycznie wyeliminować połączenia kablowe, które zdecydowanie ograniczają swobodę oraz zasięg korzystania.
The use of wireless technologies in computer science
Keywords: techniki bezprzewodowe; informatyka; technologia WI-FI; transmisja danych; budowa sieci; technologia IrDA; współpraca z sieciami lokalnymi(LAN); technologia Bluetooth