Analiza skuteczności procesów personalnych w perspektywie głównych celów Ośrodka Pomocy Społecznej w Krynicy-Zdroju - Smoleń, Marta (My University, 2012)
W pracy omówiono zagadnienia dotyczące kwestii procesów personalnych w oparciu o fachową literaturę. Celem pracy było poddanie analizie skuteczności procesów personalnych w perspektywie głównych celów Ośrodka Pomocy Społecznej w Krynicy-Zdroju. W niniejszej pracy zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystując w obrębie tej metody kwestionariusz ankiety, który z kolei został rozdany, a następnie odpowiednio wypełniony przez pracowników w/w jednostki. Analizując zebrane dane stwierdza się, że jednostka jaką jest Ośrodek Pomocy Społecznej w Krynicy-Zdroju dobrze prosperuje, zapewne dzięki temu, że pracodawca potrafi wydobyć to co najlepsze z zatrudnionych w niej pracowników. Ustalono, że kwalifikacje zawodowe wpływają korzystnie na status zawodowy pracowników, oraz zadowolenie z pracy. W dalszym ciągu odczuwają potrzebę poszerzania kwalifikacji zawodowych. Udział w szkoleniach wpływa na poszerzenie wiedzy zawodowej, co również przyczynia się do efektywniejszego wykonywania przez nich przydzielonych zadań. Z kolei motywowanie pracowników wpływa korzystnie na efektywność wykonywanej przez nich pracy zawodowej.

The paper discusses issues concerning the processes of personnel based on professional literature. The aim of this study was to review the effectiveness of HR processes in the perspective of the main objectives of the Centre for Social Welfare in Krynica-Zdroj. In this paper the diagnostic survey method, using within the questionnaire method, which in turn was distributed, then duly filled out by employees of the unit. By analyzing the collected data it is concluded that the entity that is the Centre for Social Welfare in Krynica-Zdroj thriving, probably because the employer can extract the best from its employees. It was found that professional qualifications are beneficial to the professional status of workers, and satisfaction from work. We continue to feel the need to broaden skills. Participation in training influences the expansion of professional knowledge, which also contributes to the efficient performance of their assigned tasks. In turn, motivating employees is beneficial for the effectiveness of their work lives.
Personal processes efficiency analysis in a perspective of the main goals of Social Welfare Center in Krynica-Zdrój
Keywords: ankieta; analiza; ośrodek; zasoby; procesy; survey; analysis; center; resources; processes