Analiza powstania i rozwoju przedsiębiorstwa z wykorzystaniem koncepcji "Cykl życia organizacji" na przykładzie firmy Preem Sp. z o.o. - Orszulak Rafał (My University, 2007)
Ciągły rozwój jest warunkiem utrzymania się przedsiębiorstwa na rynku wobec ciągle zmieniającego się otoczenia. Aby rozwój przyniósł zamierzony skutek, należy obrać odpowiednia strategię. Strategię tworzy się w odniesieniu do rynków, klientów i konkurentów, w oparciu o zidentyfikowane źródła przewagi konkurencyjnej. Postępujące procesy globalizacji odnoszące się do produktów, rynków finansowych i pieniężnych, przewaga podaży nad popytem, ekspansja technologii informatycznych, wzrost roli innowacji jako czynnika konkurencyjności to zmienne wpływające na wybór strategii rozwoju przedsiębiorstw. Na zachowania przedsiębiorstw w ujęciu strategicznym wpływać będą rejestrowane w wymiarze masowym, koncentrujące się wokół zmian postaw i zachowań w obszarze życia społecznego i gospodarczego uwarunkowania socjopsychologiczne, ujawniające się w postaci megatrendów.Megatrendy odnoszą się do postaw życiowych, wynikających m.in. z dużej ilości wolnego czasu, uwzględniania sensu życia aktywności życiowej, ale również nawiązują do odpowiedzialności społecznej i związanej z nią środowiskiem naturalnym. W czołowych krajach świata, gdzie dominuje prymat wiedzy, odnotowuje się wzrost dobrobytu i mimo, że występuje wzrost sektora usług kosztem przemysłu, obserwuje się wzrost świadomości zagrożeń globalnych (w tym ekologicznych) i konieczności poprawy gospodarki zasobami. Przedsiębiorstwo w ramach swojego rozwoju, poza klientami i konkurentami, musi mieć na uwadze fakt istnienia w jego otoczeniu przedsiębiorstw w większości prywatnych, nastawionych na działalność gospodarczą, ale nie nastawione na zysk, takie jak organizacje sektora publicznego (w tym władze różnych szczebli) lub organizacje tzw. trzeciego sektora realizujące cele społeczne. W otoczeniu występuje ponadto szereg organizacji funkcjonujących na pograniczu tych trzech sektorów. Stąd też, orientując się na rynku należy w poszczególnych etapach swojego rozwoju tworzyć różne formy relacji z organizacjami w otoczeniu. Przedsiębiorstwo w ramach swojego rozwoju powinno zwiększać swoją jakość w oparciu o produkty oraz ciągle doskonaloną architekturę organizacji, czyli strukturę, procesy i systemy. Dla realizacji swoich strategicznych celów rozwoju przedsiębiorstwa tworzą struktury sieci lub przybierają formy zdywersyfikowane. Przedstawione uwarunkowania rozwoju przedsiębiorstwa w niniejszej pracy rozpatrywano, przyjmując jako punkt wyjścia jego orientację rynkową.
Analysis of the rise and development of the company with usage of concept "Cycle of the life of the organization" on the example of the company Preem Sp. z o.o.
Keywords: przedsiębiorstwo; formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw; rozwój przedsiębiorstw; zmiany w przedsiębiorstwie; mierniki rozwoju przedsiębiorstwa; cykl życia przedsiębiorstwa; firma Preem Sp. z o.o.