Analiza budżetu powiatu tarnowskiego w latach 2006-2008 - Orłowska, Kinga (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie podstawowej problematyki finansów powiatu w zakresie ich funkcjonowania i organizacji, a w szczególności problematyki zarządzania lokalną gospodarką finansową. W rozdziale I została przedstawiona ogólna charakterystyka powiatu tarnowskiego. Walory przyrodnicze i turystyczne, podział administracyjny oraz najważniejsze gałęzie przemysłowe, a także gospodarkę i warunki życia mieszkańców w powiecie tarnowskim. Przedmiotem zainteresowania rozdziału II jest powiat tarnowski jako lokalna wspólnota samorządowa. Przedstawiono w nim istotę budżetu, charakterystykę finansową powiatu, główne cele i zadania powiatu, a także opisano sprawozdawczość budżetową powiatu tarnowskiego. W rozdziale III zawarto szczegółową analizę i ocenę gospodarki finansowej powiatu w ostatnich latach. Przeprowadzono analizę dochodów powiatu z punktu widzenia źródeł ich pozyskania. Przedmiotem zainteresowania stały się również rezerwy powiatu, a w szczególności ich rodzaj, przeznaczenie i wykorzystanie w poszczególnych latach analizy. Przedstawiono w nim również zadania planowane do realizacji w latach 2008-2010 oraz źródło finansowe na realizację tych zadań.
Budget analysis of Tarnów county in the years 2006-2008
Keywords: powiat; budżet samorządu terytorialnego