Analiza kondycji finansowo -majątkowej na przykładzie firmy „Armet” - Partyka, Patryk (My University, 2009)
Celem pracy jest próba oceny kondycji majątkowo-finansowej badanego przedsiębiorstwa w oparciu o dokonaną analizę wybranych grup wskaźników jak również prawidłowa i trafna interpretacja otrzymanych wyników. W pierwszym rozdziale przedstawiono teoretyczne ujęcie istoty sprawozdania finansowego. Omówiono cele i zasady jago sporządzania, jak również dokonano charakterystyki potrzeb informacyjnych użytkowników tychże sprawozdań. Przedstawiono składowe sprawozdania finansowe tj: bilans, rachunek zysków i strat, informacja dodatkowa, zestawienia zmian w kapitale własnych jak również rachunek przepływów pieniężnych oraz dokonano ich charakterystyki. W rozdziale drugim zaprezentowano proces oraz źródła analizy finansowej, jak również scharakteryzowano wskaźniki stosowane w analizie majątkowo-finansowej. Scharakteryzowano podstawowe wskaźniki płynności, zyskowności, zadłużenia, rotacji, rynku kapitałowego, również wskaźniki dynamiki i tempa zmian majątku firmy. W ostatnim podpunkcie opisano wykorzystanie wyniku analizy majątkowo-finansowej w celu oceny kondycji przedsiębiorstwa W rozdziale trzecim zaprezentowano przedsiębiorstwo poddane ocenie. Przedstawiono zarys historyczny jego powstania i status prawny firmy. Przedstawiono graficznie strukturę zatrudnienia oraz strukturę organizacyjną badanej jednostki. Kolejno zaprezentowano specyfikę działalności firmy poddanej badaniu i ocenie. Dokonano również ogólnej analizy SWOT firmy ARMET. W czwartym rozdziale przedstawiono praktyczne wykorzystanie sprawozdania finansowego. Bazując na nim, przeprowadzono analizę wskaźnikową w celu próby oceny kondycji majątkowo-finansowej firmy „ARMET” z siedzibą w Przybysławicach. Porównano analizy wskaźnikowe za lata 2005 – 2007 i dokonano przeglądu stanu finansowo- majątkowego badanego przedsiębiorstwa. W celu próby oceny kondycji badanego przedsiębiorstwa wykorzystano podstawowe metody analizy finansowej tj. wskaźniki finansowe, przeprowadzono także ogólną analizę SWOT firmy. Dokonana analiza wskaźnikowa jest niezbędna dla Zarządu każdej firmy w celu podejmowania jak najbardziej korzystnych, przyszłościowych decyzji finansowo-majątkowych.
A Financial and Property Condition Analysis as Exemplified by ARMET Company
Keywords: analiza finansowa; sprawozdawczość finansowa