Urząd prezydenta miasta w kontekście zmian ustrojowych i prawnych na przykładzie Prezydenta Miasta Krakowa - Mróz, Jakub (My University, 2014)
Organ wykonawczy samorządu miejskiego Krakowa przez wieki ulegał wielu przeobrażeniom. Historia krakowskich władz miejskich gminy Kraków posiada ponad 800 lat. Początkowo władze wykonawczą pełnili sołtysi, wójtowie reprezentujący wobec miasta władzę centralną. Wraz z rozwojem demokracji i samorządu miejskiego oraz kształtowaniem się społeczeństwa obywatelskiego władza wykonawcza przybrała formę urzędu prezydenta miasta - jednoosobowego organu samorządowego wybieranego w wyborach powszechnych. Decydujące znaczenie na jego kształt miały tu ustawy samorządowe z lat 1990, 1998 i 2002 r. Jednocześnie jednak prezydentowi miasta powierzone zostały obowiązki i uprawnia z zakresu terenowej administracji publicznej w oparciu o zasadę decentralizacji władzy publicznej. Obecnie jest to silny i niezależny organ wykonawczy kierujący bieżącymi sprawami miasta i reprezentujący je na zewnątrz.

The executive organ of the Cracow's municipality have undergone many changes throughout the centuries. The history of the municipal authority goes back more than 800 years. At the beginning, village administrators and village mayors kept the executive authority by representing the central authority towards the city. Along with the development of the democracy and municipality, as well as civil society forming process, the executive took the status of the mayor- single-handed municipal management, elected in the general election. It was shaped mainly by the legal acts of 1990, 1998 and 2002. Simultaneously,on the basis of the decentralization, the mayor was assigned the duties and responsibilities of the local public administration. Currently it is a strong and independent executive organ, managing the city's affairs and representing it outside.
Town council mayor authority in the political and legal changes' context on the example of the the city of Cracow's mayor
Keywords: samorząd; prezydent miasta; organ wykonawczy gminy; demokratyzacja; government; the mayor; the executive body of the municipality; democratization; administracja publiczna; public administration