Analiza rentowności przedsiębiorstwa na przykładzie Wawel Spółka Akcyjna - Gałecka, Monika (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie teoretycznych i praktycznych aspektów jednego z obszarów analizy wskaźnikowej, jaką jest analiza rentowności przedsiębiorstwa Wawel Spółka Akcyjna w latach 2009-2012 na podstawie rocznych sprawozdań finansowych spółki. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym z nich zostały omówione teoretyczne podstawy analizy finansowej przedsiębiorstwa. Wyjaśnia, czym jest analiza finansowa, jej przedmiot, znaczenie, metody oraz źródła informacji wykorzystywane na potrzeby analizy finansowej. Rozdział ten przedstawia także rodzaje analizy finansowej według różnych kryteriów podziału oraz procedurę analizy finansowej obejmującą analizę wstępną oraz analizę wskaźnikową. Rozdział drugi to teoretyczne rozważania na temat rentowności przedsiębiorstwa. W rozdziale tym zaprezentowano analizę wyniku finansowego, determinanty rentowności oraz wskaźniki rentowności sprzedaży, majątku, kapitału oraz rynku kapitałowego. Wyjaśniono także pojęcia dotyczące analizy piramidalnej oraz efektu dźwigni finansowej. W rozdziale trzecim zaprezentowano ogólną charakterystykę badanego przedsiębiorstwa, jakim jest Wawel Spółka Akcyjna. Omówiono historię spółki, zakres działalności, strukturę organizacyjną jak również zatrudnienie w przedsiębiorstwie oraz otoczenie konkurencyjne. Rozdział czwarty przedstawia sporządzoną analizę rentowności sprzedaży, majątku, kapitałów oraz rynku kapitałowego badanej spółki. W rozdziale tym zaprezentowano także piramidalną analizę przedsiębiorstwa oraz efekt dźwigni finansowej w latach 2009-2012.
Enterprise profitability analysis. Wawel SA case study
Keywords: analiza wskaźnikowa; analiza rentowności; przedsiębiorstwo