Analiza zjawiska bezrobocia ze szczególnym uwzględnieniem bezrobocia wśród młodzieży województwa podkarpackiego - Salamon Sylwia (My University, 2004)
Bezrobocie to kwestia społeczna dotycząca dużych grup społecznych. Wprowadzenie w Polsce gospodarki rynkowej spowodowało pojawienie się jawnego bezrobocia. Pierwsza połowa lat dziewięćdziesiątych charakteryzowała się procesem szybkiego narastania bezrobocia. Dynamika, skala i struktura tego zjawiska, jak też jego negatywne skutki odczuwane nie tylko przez dotkniętą brakiem pracy osobę, ale również przez rodzinę i w konsekwencji całe społeczeństwo uzasadniają tezę, iż bezrobocie stało się w Polsce nową kwestią społeczną. Bezpośrednio konsekwencją bezrobocia jest rozszerzenie się zjawisk patologii społecznej. Celem niniejszej pracy jest analiza zjawiska bezrobocia na terenie województwa podkarpackiego, ze szczególnym uwzględnieniem tego problemu wśród młodzieży, która od początku transformacji społeczno – gospodarczej jest jedną z grup najbardziej zagrożonych bezrobociem.
Keywords: rynek pracy; bezrobocie; młodzież; przeciwdziałanie bezrobociu; opinie młodzieży