Przekształcenie samodzielnego publicznego zakładu opieki zdrowotnej w podmiot leczniczy będący przedsiębiorstwem jako przykład zmian w systemie ochrony zdrowia w Polsce - Augustyńska, Elżbieta (My University, 2012)
W niniejszej pracy magisterskiej omówione zostały podstawowe zagadnienia z zakresu ochrony zdrowia oraz przedstawiona tematyka przekształceń publicznych zakładów opieki zdrowotnej w podmioty niepubliczne w oparciu o przepisy prawne, fachową literaturę, jak również dokumentację wewnętrzną przekształconej placówki. Celem niniejszej pracy magisterskiej jest opis i analiza procesu przekształcenia samodzielnego publicznego zoz w niepubliczny zoz na przykładzie Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej „Obwód Lecznictwa Kolejowego” w Nowym Sączu i Centrum Medycznego „Batorego” Sp. z o.o. w Nowym Sączu. Celem dodatkowym jest charakterystyka systemu ochrony zdrowia w Polsce i w UE oraz opis specyfiki zakładów opieki zdrowotnej w polskim systemie prawnym. Z przeprowadzonych badań wynika, że przekształcenie placówki medycznej z publicznej w niepubliczną pozytywnie wpłynęło na jej funkcjonowanie, poprzez większe zaangażowanie personelu w działalność oraz lepszą dostępność pacjentów do świadczeń zdrowotnych.

In the following M.A. thesis the basic issues of the health protection range have been discussed as well as the subject matter of a conversion of the public health care centers into non public ones according to the rules of the law, based on the professional literature and an internal documentation of the converted institution. The aim of the following M.A. thesis is a description and analysis of the process of converting an independent public health care centre into a non public health care centre on the basis of the Independent Public Health Care Centre “the Circuit of Railway Treatment“ in Nowy Sącz and a Medical Centre “Batory“ Sp. z o.o. in Nowy Sącz. The additional aim is the brief characteristics of the health care protection system in Poland and UE and a description of a health care centres peculiarity in a Polish law system. The conducted researches show that a conversion of the public institution into a non public one, influenced its functioning in a positive way, through the bigger staff engagement in the works of the institution and a better patients access to the health services.
The conversion of an independent public health care centre into a treatment entity being a company as an example of the changes in a health protection in Poland
Keywords: reforma; służba zdrowia; podmioty lecznicze; przekształcenie; reform; health care; treatment institutions; conversion