Wpływ oceny okresowej pracowników Biura Usług Turystycznych WACTUR na ich zachowania organizacyjne - Bandyk, Bartłomiej (My University, 2011)
W pracy poddano ocenie jedną z funkcji personalnych przedsiębiorstwa jaką jest ocena okresowa pracowników. Dokonano analizy wpływu oceny okresowej na zachowania organizacyjne pracowników. Badania przeprowadzono wśród pracowników Biura Usług Turystycznych WACTUR w Nowym Sączu za pomocą kwestionariusza ankiety. Sformułowany problem badawczy oraz cele badań są powiązane z postawionymi hipotezami. Ocena okresowa pełni funkcję motywacyjną, wpływa na podnoszenie jakości świadczonych usług. Większość respondentów uważa, że ocena okresowa jest potrzebna w przedsiębiorstwie, gdyż ma wpływ na takie zachowania organizacyjne jak punktualność, rzetelność w wykonywaniu obowiązków zawodowych oraz reprezentowanie firmy wśród klientów. Za podstawowy czynnik motywacyjny pracownicy uznali wynagrodzenie. Po dokonaniu analizy materiału badawczego można wysnuć następujące wnioski: 1. Samoocena pracowników często jest rozbieżna z oceną okresową. 2. Dla pracowników ze stażem pracy powyżej 5 lat ocena okresowa ma wpływ na zachowanie organizacyjne tzn. na prezencję, punktualność, godne reprezentowanie firmy. 3. Najważniejszą formą docenienia pracowników wyrażoną poprzez ocenę okresową jest premia.

The study assesses one of the functions that the company personnel is an interim evaluation of employees. An analysis of the impact of a periodic assessment of organizational behavior of employees. The study was conducted among employees of the Bureau Tourist Services WACTUR in Nowy Sącz using a questionnaire. Formulated research problem and research objectives are linked may make hypotheses. Interim evaluation serves as motivational influences on improving the quality of service. Most respondents believe that the interim evaluation is needed in the enterprise, because it has an impact on organizational behavior, such as punctuality, reliability in the performance of professional duties and representing the company among customers. The primary motivating factor for employees considered wages. After analyzing the research material you can draw the following conclusions: 1. Self-assessment of employees is often divergent from the interim evaluation. 2. For employees with seniority over 5 years, an interim evaluation has an impact on organizational behavior, i.e. the presence, punctuality, worthy of representing the company. 3. The most important form of employee appreciation expressed through periodic evaluation is a bonus.
The impact of periodic staff evaluation Tourist Services Bureau WACTUR their organizational behavior
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; zachowania organizacyjne; ocena okresowa; motywacja; kwestionariusz ankiety; human resource management; organizational behavior; interim evaluation; motivation; questionnaire survey