Wypalenie a zadowolenie z pracy u pracowników budowlanych - Pawłowski, Robert (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie zagadnień związanych z pracą od strony zarządzania i organizacji jej m.in. kryteriów pracy czy analiz, jak również od strony psychicznej. Badania obejmują wyczerpanie emocjonalne, poczucie własnej wartości w pracy oraz depersonalizacje. Będę chciał w nich ukazać czy wiek, staż oraz zajmowane stanowisko mają wpływ na wypalenie zawodowe, które jest częstym objawem w ostatnich latach. Jak wynika z badań połowę ankietowanych dotyka stres, czy też już wypalenie zawodowe. Powodów takich odczuć jest dużo. Mogą być nimi źle dobrane stanowiska pracy, zły wybór zawodu, czy też nawet rodzinne problemy, które odbijają się na pracy, a zatem na przyszłości firmy. Utrzymanie się na rynku pracy firmy w dzisiejszych czasach nie jest łatwe, dlatego umiejętność gospodarowania czasem, odpowiednie dobieranie pracowników, czy wysyłanie na szkolenia, są domeną dobrego pracodawcy, który dba o „imię” firmy, a zatem utrzymuje miejsca pracy dla ludzi, tym bardziej, że w dzisiejszych czasach częstym zjawiskiem są grupowe zwolnienia z powodu braku zbytu na produkty danej firmy poprzez konkurencję, która obniża ceny aby utrzymać się lub zaistnieć na rynku.
Burning out and job satisfaction of constuction workers
Keywords: osobowość pracownika; wypalenie zawodowe; rozwój przedsiębiorstwa; zadowolenie z pracy; organizacja pracy; praca; praca w stresie