Instytucja hipoteki w aktualnym stanie prawnym - Janik, Edyta (My University, 2011)
Praca przedstawia podstawowe zagadnienia związane z instytucją hipoteki umownej. Zbudowana jest z trzech rozdziałów, w pierwszym przedstawiono instytucję hipoteki w ujęciu historycznym oraz wyjaśniono pojęcie hipoteki. Rozdział drugi w sposób szczegółowy wyjaśnia jak powstaje hipoteka, co jest przedmiotem hipoteki, opisuje wierzytelności zabezpieczone hipoteką, w jaki sposób hipoteka wygasa oraz wszystkie zmiany jakie wprowadziła nowelizacja ustawy o księgach wieczystych i hipotece. Rozdział trzeci przedstawia postępowanie o wpis hipoteki czyli wyjaśni jakie osoby są uprawnione do złożenia wniosku o wpis hipoteki, formularze wniosków, kto może być uczestnikiem postępowania, jakie dokumenty stanowić będą podstawę wpisu hipoteki, opisuje przeszkody do wpisu hipoteki oraz jaką treść i formę powinna mieć umowa o ustanowienie hipoteki. Reorganizacja instytucji hipoteki ma na celu dostosowanie jej do ciągle zmieniających się warunków rynkowych i gospodarczych, do wymagań tych, którzy wielkie inwestycje zabezpieczają hipotekami oraz do potrzeb przeciętnego obywatela, który zabezpiecza kredyt na nowe mieszkanie. O tym, czy zmiany okażą się korzystne przekonamy się dopiero z czasem. Niemniej jednak zmiany te, mają ułatwić korzystanie z instytucji hipoteki, sprawić, że będzie ona bardziej użyteczna i funkcjonalna.
The conventional mortgage institution in the current legal status
Keywords: hipoteka; prawo rzeczowe; zabezpieczenie wierzytelności; księgi wieczyste