Analiza gospodarki finansowej samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Borzęcin - Świątkowska, Małgorzata (My University, 2010)
Praca ma na celu wykazanie, iż gminy są w stanie nie tylko dobrze skonstruować uchwałę budżetową, ale także zrealizować ją w trakcie roku budżetowego w sposób właściwy i korzystny dla gminy. Analiza realizacji budżetu została przeprowadzona na przykładzie gminy Borzęcin położonej w województwie małopolskim. Aby właściwie ukazać rolę budżetu jednostki samorządu terytorialnego, jaką jest gmina, niezbędne stało się zarysowanie podstaw samorządności gmin, a także przeanalizowanie najważniejszych elementów decydujących o właściwym działaniu gminy, takich jak organy gminy. Problematyce tej poświęcony został pierwszy rozdział niniejszego opracowania. Z uwagi na tematykę pracy bardzo ważne są także zagadnienia związane z finansami gminy, a przede wszystkim takie pojęcia jak budże czy też wydatki i dochody gminy. Co więcej niezbędne stało się określenie przynajmniej podstawowych zasad, według których konstruowany jest budżet. Jest to niezbędne zwłaszcza w świetle ostatnich zmian legislacyjnych związanych z wprowadzaniem budżetu zadaniowego, który stawia jednostki samorządu terytorialnego przed koniecznością nowego spojrzenia na własne finanse. Dlatego też zagadnienia te zostały umiejscowione w drugiej części pracy. Wreszcie w ostatnim rozdziale pracy przeprowadzono analizę wykonania budżetu gminy Borzęcin w latach 2007 – 2009. Podstawą tej analizy stały się sprawozdania Rb-28s z wykonania budżetu, opracowywane corocznie przez władze gminy. W odniesieniu do roku 2009 analiza została oparta o plan finansowy zawarty w uchwale budżetowej z uwagi na nie opracowanie jeszcze sprawozdania za ten rok.
An analysis of the financial management of a local government as exemplified by Borzęcin commune
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; zadania własne gminy; zadania zlecone gminy; budżet gminy; finansowanie samorządu terytorialnego