Wsparcie dla procesów zakładania firm w działalności urzędów pracy na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy w Nowym Sączu - Ligęza, Karolina (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie uwarunkowań procesu zakładania własnej działalności gospodarczej i charakterystyka wsparcia publicznego dla procesów założycielskich oraz ocena wsparcia Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego na zakładanie firm w latach 2007 – 2011. Metodą badawczą zastosowaną w pracy była analiza źródeł wtórnych, do których należały dane z Głównego Urzędu Statystycznego, statystyki i raporty przeprowadzone przez PUP, Statut oraz Regulamin organizacyjny PUP oraz inne dane uzyskane bezpośrednio z PUP. Lokalny rynek pracy charakteryzuje się wysoką stopą bezrobocia oraz ciągłym wzrostem popytu na pracę przy małej ilości miejsc pracy, co wymusza poszukiwania innych sposobów aktywizacji zawodowej, np. założenie własnej firmy. PUP udzielając przyszłym przedsiębiorcom zrealizował założone cele, jakimi były niwelowanie zjawiska bezrobocia na terenie powiatu oraz wzrost aktywności zawodowej osób bezrobotnych. Udzielone dotacje wpłynęły również na rozwój lokalnej przedsiębiorczości.

This thesis presents the conditions for the formation of private business enterprise and an evaluation of the characteristics and supports given by Labor Office in the district of Nowy Sacz in the period 2007-2011. The research method used was an analysis of secondary sources, including data from the Central Statistics Office, reports and statics from the Nowy Sacz County Labor Office, its charter and rules, and other data obtained directly the Labor Office. The local labor market is characterised by a high unemployment rate and a constant increase in the demand for jobs, with a small number of jobs available, forcing a search for other forms of vocational activation e.g. own business start-ups. The support by the Labor Office to potential entrepreneurs successfully fulfilled its aims of reducing the unemployment phenomenon in the Nowy Sacz county and increasing vocational activation. The grants available influenced the development of local entrepreneurship.
Support for the formation of private business enterprise in activity of the Labor Offices on the example of the Nowy Sacz County Labor Office
Keywords: biznesplan; dotacja; zakładanie firmy; Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Sączu; business plan; grants; start-ups; the Nowy Sacz County Labor Office