Wpływ procesów motywacyjnych na efektywność funkcjonowania współczesnych przedsiębiorstw na przykładzie firmy X - Basiaga, Jerzy (My University, 2009)
Problemem, który autor porusza w niniejszej pracy jest: wpływ procesów motywacyjnych na efektywność funkcjonowania współczesnych przedsiębiorstw. Podejmując się próby zbadania i dowiedzenia istnienia współzależności pomiędzy motywowaniem a efektywnością, autor stawia sobie za cel przedstawienie i udowodnienie jak ważne i doniosłe znaczenie ma aktywnie podejmowany proces motywacyjny dla szeroko rozumianego systemu zarządzania przedsiębiorstwem i pracujących w nim ludzi. W obrębie celu głównego ważne dla autora jest ukazanie innych istotnych obszarów tego zagadnienia, jak przykładowo elementów składających się na system właściwie ukierunkowanej motywacji, podporządkowanej i zgodnej z celami firmy i indywidualnymi potrzebami pracowników. Postawiony problem rozstrzygany jest na przykładzie firmy X. Firma funkcjonuje w rzeczywistości, siedziba znajduje się w Warszawie, a jej pole działania rozmieszczone jest na terenie 20 regionów Polski. Wszystkie dane prezentowane w pracy na jej temat są prawdziwe, autor jednak z uwagi na decyzje kierownictwa o zachowaniu anonimowości nie zdradza jej nazwy, a posługuje się określeniem firma X. Opis zagadnienia, o którym traktuje cała praca, postanowiono rozwiązać w czterech rozdziałach. Poruszają one kolejno: problematykę roli i miejsca zajmowanego przez motywację w zarządzaniu personelem, zagadnienie istoty efektywności pracowniczej oraz znaczenia tej efektywności w procesie realizacji celów organizacji, krótką charakterystykę firmy, na podstawie której przeprowadzone zostały badania oraz badania własne na temat wpływu procesów motywacyjnych na efektywność funkcjonowania firmy przeprowadzone wśród pracowników firmy X.
The influence of motivational processes on the efficiency of modern companies shown on the example of X
Keywords: zarządzanie personelem; efektywność organizacyjna; motywacja do pracy