Fundusze strukturalne a dysproporcje regionalne w Unii Europejskiej - Sikora Michał (My University, 2002)
Już od wielu lat jednym z podstawowych zadań polityki regionalnej w integracji krajów Unii Europejskiej jest wyrównywanie różnic oraz dysproporcji w rozwoju poszczególnych regionów. Polityka Wspólnoty wywiera określony wpływ na rozwój regionów państw wchodzących w skład Unii. Dążenie do jednolitej polityki finansowej, ekonomicznej i społecznej, znoszenie barier przepływu towarów, kapitałów czy zwiększanie się mobilności siły roboczej w bardzo dużym stopniu zmienia dotychczasowe układy regionalne. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie funduszy strukturalnych i ich wpływu na różnice w rozwoju regionalnym, a więc również likwidacji dysproporcji, które są istotną barierą tworzenia unii gospodarczej. Przedstawiono politykę regionalną i jej zadania, cele, sposoby finansowania, jej podmioty oraz najważniejsze instrumenty, przy pomocy których dokonuje się realizacja wyznaczonych celów. Scharakteryzowano fundusze strukturalne, omówiono historię ich tworzenia oraz reformy niezbędne dla racjonalnego ich wykorzystania. Przedstawiono informacje dotyczące zróżnicowania rozwoju regionalnego, jego konsekwencji jak też perspektywy ograniczenia negatywnego wpływu na Unię Europejską.
Keywords: zarządzanie; integracja Polski z Unią Europejską; fundusze strukturalne; polityka regionalna; polityka strukturalna; dysproporcje regionalne; inicjatywy wspólnotowe