Fuzje, połączenia, alianse strategiczne jako narzędzie budowania przewagi konkurencyjnej na przykładzie sektora bankowego - Wiciejowska-Sitko, Agata (My University, 2011)
Niniejsza praca przedstawia znaczenie fuzji, przejęć i aliansów strategicznych jako głównych form współpracy współczesnych przedsiębiorstw. Badanie empiryczne przedstawiono na przykładzie fuzji Banków BPH z GE Money Bank. Przykład ten udowodnił, iż dla osiągnięcia silnej pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa szukają partnerów strategicznych aby zostać liderem w danej działalności.

The purpose of thesis is to present the meaning of merger, acquisition of the companies and alliances as a main form of cooperation between modern enterprises. It was shown on the example of merger BPH Bank with GE Money Bank. This example proved that enterprises are looking for strategic partners in order to become the lider.
Mergers, acquisitions, alliances as a competition tool on example of banking sector
Keywords: przejęcia; fuzja; alians strategiczny; integracja; konsolidacja