Strategie i metody szkoleń w procesie budowania kapitału ludzkiego w organizacji na przykładzie ING Nationale-Nederlanden - Cieślak Joanna (My University, 2007)
Tematyka dotycząca kształcenia kapitału ludzkiego, jest w dobie szybko rozwijającej się gospodarki, ważnym zagadnieniem. W pracy przedstawiono cały proces budowania kapitału ludzkiego w firmie ING Nationale- Nederlanden. Wybór firmy jest spowodowany faktem, iż kwestie szkoleń w tej organizacji są traktowane bardzo poważnie, skrupulatnie oraz z pełną świadomością ich istoty. Wynika to z faktu, iż pracownicy, którzy są zatrudniani w firmie, nie zawsze posiadają wyższe wykształcenie oraz czasami mają po raz pierwszy styczność ze znajomością przedmiotu rynku ubezpieczeń oraz emerytur. By godnie reprezentować organizację, Zarząd ING Nationale-Nederlanden przewiduje dla takich osób odpowiednie szkolenia zapewniające im swobodę poruszania się w wymaganej tematyce. Także pozostały personel ma do dyspozycji wachlarz szkoleń, który jest komponowany raz do roku na podstawie analizy potrzeb firmy w oparciu o niwelowanie luk kompetencyjnych zatrudnionej kadry. Celem pracy było ukazanie faktycznego stanu procesów szkoleniowych zachodzących w firmie, realizowanych w obrębie określonej polityki szkoleniowej. W pracy uwzględniono również opinie pracowników dotyczącą kształcenia i rozwoju jaki umożliwia im organizacja.
Strategies and methods of training in the process of creating human capital in organization based on ING Nationale-Nederlanden
Keywords: kapitał ludzki; zarządzanie firmą; rozwój kapitału ludzkiego; efektywność firmy; strategia polityki zarzadzania kapitalem ludzkim; system szkoleń w firmie; analiza potrzeb szkoleniowych; ING Nationale-Nederlanden; ubezpieczenia