Analiza procesu szkoleniowego w organizacji na przykładzie Krośnieńskich Hut Szkła - Jachym, Krzysztof (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy było zaprezentowanie procesu szkoleniowego w organizacjach, jako głównego składnika zarządzania zasobami ludzkimi oraz analizę procesu szkoleniowego na przykładzie Krośnieńskich Hut Szkła. W toku prowadzonych badań próbowano uzyskać odpowiedzi na pytania: - Czy Krośnieńskie Huty Szkła prowadzą efektywną politykę szkoleń? - Czy proces szkoleniowy ma charakter ciągły i planowy? - Czy działalność szkoleniowa poprawiła wewnętrzną komunikację w firmie? Praca została podzielona na 4 rozdziały, które obejmują pojęcie zarządzania zasobami ludzkimi, proces szkoleniowy z poszczególnymi etapami, metody i techniki szkoleń, metodologię badań, w której szczegółowo zostały opisane narzędzia, techniki i metody wykorzystane w niniejszej pracy oraz analiza badań wraz z wynikami.

The purpose of this study was to present the training process in organizations, as the main component of human resource management and analysis of the training process on example of Krosno Glassworks. In the course of the research attempted to get answers to following questions: -Does the Krosno Glassworks conduct effective training policy? -The training process is continuous and planned? -Does the training activities improved internal communication within the organization? The thesis contains 4 chapters, that includes the concept of human resource management, the training process with the following phases, methods and techniques for training, research methodology, which have been also described in detail the tools, techniques and methods used in this thesis, together with the results of research and analysis.
Analysis of the training process in the organization as an example of the Krosno Glassworks
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; szkolenie; metody i techniki szkoleń; organizacja; procesy; rozwój kadr; kapitał ludzki; human resource management; training; training methods and techniques; the Organization; processes; human resource development