Zastosowanie segmentacji klientów na przykładzie radiosłuchaczy w Polsce - Miśkowiec, Miłosz (My University, 2012)
Niniejsza praca została opracowana w celu przedstawienia problematyki samej segmentacji i dokonania segmentacji rynku radiowego. Segmentacja została przedstawiona jako temat, który od bardzo dawna nurtuje badaczy. Zaprezentowano jak zmieniało się podejście do segmentacji i jaką ewolucję sama segmentacja przeszła. Następnie przedstawiono główne zagadnienia dotyczące segmentacji, sposoby jej dokonywania, a także kryteria, według których segmentacja jest dokonywana. Celem pracy było dokonanie segmentacji i poznanie rynku radiowego na przykładzie polskich radiosłuchaczy. Dla osiągnięcia celu wykorzystano znane sposoby zbierania informacji. Pierwszy opierał się na zebraniu i analizie wtórnych źródeł informacji, takich jak raporty i publikacje na temat rynku radiowego w Polsce. Raporty ukazywały rynek zarówno od strony popytowej, jak i podażowej. Dzięki tym raportom dokonano analizy rynku radiowego z punktu widzenia radiostacji i radiosłuchaczy. Pierwotne źródła informacji potrzebne były do dokonania segmentacji i poznania cech radiosłuchaczy rynku radiowego w Polsce. Informacje ze źródeł pierwotnych zostały pozyskane dzięki badaniom rynku przeprowadzonym z użyciem kwestionariusza ankietowego zamieszczonego na stronie internetowej. Za pomocą tych danych scharakteryzowano zachowania, postawy i opinie radiosłuchaczy, a także przeprowadzono segmentację rynku radiosłuchaczy w Polsce.

This dissertation was written to show problematic aspects of segmentation and to effectuate segmentation of radio market. Segmentation was shown as a topic, which is pressing researchers minds from a very long time. It is shown how the approach to subject of segmentation has changed and how the evolution of segmentation looks like. Next step was to show main problems of segmentation, ways of doing segmentation and segmentation criteria. Object of this dissertation was to make a segmentation and to know radio market on example polish radio listeners. To reach this object well known ways of collecting information were used. First way was based on collecting and analyzing of derivate information sources such as reports and articles about radio market in Poland. Reports has shown radio market from the side of demand and side of supply. Thanks to those reports it was possible to analyze radio market from the side of radio, as also from the side of radio listener. Primal information sources were necessary to make a segmentation and to know the characteristics of radio listeners in Poland. Information from primal sources were collected by using questionnaire survey which was placed on web site. Thanks to collected data, it was possible to characterized behavior, attitude and opinions of radio listeners in Poland, as also to make a segmentation those listeners.
Application of customers segmentation on example of radio listeners in Poland
Keywords: segmentacja; kryteria segmentacji; badania rynku; analiza rynku; kwestionariusz ankietowy; wtórne źródła informacji; pierwotne źródła informacji; segmentation; segmentation criteria; derivate information sources; primal information sources; market analyze; market research; questionnaire survey