Analiza budowy i funkcjonowania systemu controllingu operacyjnego na przykładzie przedsiębiorstwa SGL Carbon Business Unit Grafity Specjalne w Nowym Sączu - Ruchałowska Anna (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza struktury i funkcjonowania systemu controllingu operacyjnego w dużym przedsiębiorstwie produkcyjnym, będącym częścią wielkiego międzynarodowego koncernu. Analiza dokonana w części badawczej (rozdz. czwarty i piąty) ukazuje, że system controllingu operacyjnego jest nie tylko podsystemem zarządzania, ale przede wszystkim elementem przewagi konkurencyjnej, będąc jednocześnie katalizatorem zmian, generatorem informacji niezbędnych do sterowania firmą, a także ramą dla rozwoju kreatywności pracowników.
Analysis of Structure and Functioning of Operational Controlling System of SGL Carbon Business Unit Graphite Specialties Nowy Sącz
Keywords: controlling; formy controllingu; przedsiębiorstwo; instrumenty controllingu; budżetowanie; sprawozdawczość wewnętrzna; informatyka w controllingu; analiza budowy systemu controllingu