Analiza wskaźnikowa w ocenie ryzyka kredytowego. Teoria i praktyka - Pisz Krzysztof (My University, 2004)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja metod oceny zdolności kredytowej wykorzystywanych przez Banki komercyjne, oraz weryfikacja przedstawionych metod na przykładzie Banku Pekao S.A. Weryfikacja opiera się na autentycznych danych, tj. sprawozdaniach finansowych firm, będących klientami analizowanej jednostki. Metody, które autor zaprezentował w pracy wykorzystują analizę wskaźnikową z tego względu, że jest to najbardziej rozpowszechniona metoda oceny bieżącej i przyszłej kondycji ekonomiczno–finansowej potencjalnych kredytobiorców. Jest ona wykorzystywana przez jednostki finansowe do minimalizacji ryzyka kredytowego.
Keywords: analiza wskaźnikowa; ryzyko kredytowe; bankowość; segmentacja kredytobiorców; Bank Pekao S.A.; procedura kredytowa