Wybrane źródła finansowania nałych i średnich przedsiębiorstw w okresie integracji z Unią Europejską - Czerniak Beata (My University, 2003)
Małe i średnie przedsiębiorstwa są niezbędne dla prawidłowego rozwoju gospodarki. Niemniej jednak w sektorze tym należy wykazać się przede wszystkim inicjatywą i gotowością do podjęcia ryzyka. Specyfikę tego sektora przedstawia rozdział I. W rozdziale tym w pierwszej kolejności zaprezentowano ogólną strukturę przedsiębiorstw w Polsce. Następnie przedstawiony jest polski sektor MSP, cechy specyficzne dla niego, od czego najbardziej zależy jego przyszłość, gdzie jest miejsce w polskiej gospodarce, a także, jak wypada polski sektor MSP na tle MSP z innych krajów europejskich w okresie globalizacji. Gdzie są jego słabe punkty, a co jest jego siłą? Niniejsza praca prezentuje stan sektora MSP i równocześnie środki zaradcze, które pomogą sprostać wymogom stawianym przez unijnych urzędników. Jednakże przewodnim tematem opracowania, jak również głównym celem tej pracy jest ukazanie możliwości pozyskiwania środków finansowych, przede wszystkim pochodzącym z Unii, które mają wpływ na poprawę atrakcyjności sektora MSP w Polsce.
Keywords: sektor MŚP; przedsiębiorstwa; globalizacja; strategia konkurencyjności; polityka Unii Europejskiej; prawo europejskie; pomoc finansowa; fundusze strukturalne; fundusze spójności; Narodowy Program Przygotowania do Członkostwa; Program Phare