Etyczny wymiar promocji. Studium na przykładzie akcji promocyjnych skierowanych do pośredników handlowych - Saladyga Tomasz (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza działań promocyjnych, jakie wybrani producenci materiałów budowlanych kierują do swoich pośredników handlowych. Autor ukazuje, jaki charakter mają akcje promocyjne organizowane przez firmy z branży budowlanej, i jakie motywy kierują sprzedawcami, do których te działania promocyjne są skierowane. W pracy przedstawiono dwa spośród czterech elementów kompozycji marketingu – mix, a mianowicie promocję i dystrybucję. Poruszono temat pojęcie i istoty marketingu oraz koncepcji marketingu – mix. Przedstawiono historię rozwoju etyki w działalności gospodarczej, wskazano również, jaka jest istota i cele etyki w biznesie. Skupiono się na wybranych obszarach funkcjonowania kodeksów etycznych w działalności gospodarczej. Dokonano analizy wybranych działań promocyjnych, jakie producenci materiałów budowlanych kierują do swoich dystrybutorów i sprzedawców. Podjęto próbę oceny etycznego stosowania promocji w przypadku zaprezentowanych przykładowych akcji promocyjnych.
Ethical dimension of promotion.Study based on the example of promotion directed at commercial agents
Keywords: promocja; dystrybucja; marketing; etyka biznesu; instrumenty marketingowe