Zarządzanie ryzykiem kursowym w przedsiębiorstwie eksportowym - Wrzałka, Kamil (My University, 2011)
W pracy ukazano wpływ na wyniki firm eksportowych wywierany przez wahania kursu walut. Pokazano również sposoby zabezpieczania się przed ryzykiem walutowym. Na koniec przedstawiono jak prawdziwe firmy z różnych branży podchodzą do eksportu. Hipoteza pracy brzmi: Stosowanie nowoczesnych metod zarządzania ryzykiem walutowym i strategii eksportowych pozwala na rozwój firmy i jej ekspansję na rynkach międzynarodowych. Przedsiębiorstwo, które działa (lub zamierza działać) na rynkach zagranicznych, globalnych, spotyka się ze znacznie większym ryzykiem niż w działaniach na rynku krajowym. Wynika to m.in. z odrębności przepisów prawa, różnicy walut, często czynnika kulturowego, poziomu rozwoju gospodarczego, technologicznego itp. Z tych względów szczególnego znaczenia nabierają badania rynków globalnych. Bez ich prawidłowego przygotowania i realizacji nie da się przygotować strategii eksportu na tych rynkach, a działania firmy są narażone na duże i często zbędne ryzyko. W strukturze komórki eksportowej koncernu, musi więc być wyodrębniona jednostka zajmująca się systematycznym przygotowywaniem i przeprowadzaniem badań, początkowo strukturalnych i przynajmniej częściowo badań koniunkturalnych. Tak jak odbywa się to np. w ZUGiL S.A. Skomplikowane badania prowadzone na reprezentatywnych próbach ostatecznych nabywców powinny wykonywać wyspecjalizowane agencje lub być w gestii zagranicznych partnerów.
Exchange rate risk management in an export-based company
Keywords: ryzyko kursowe; zarządzanie ryzykiem; przedsiębiorstwo eksportowe; kurs walutowy