SNMP - Prosty protokół zarządzania siecią SNMP - Kieblesz Dariusz (My University, 2006)
Przy nieustannym wzroście zapotrzebowania różnych organizacji na przetwarzanie informacji towarzyszy bardzo szybki rozwój technologii komputerowej i sieciowej pomagając sprostać tym wymaganiom autor stara się przedstawić jak bardzo istotne jest sprawne zarządzanie siecią. Żyjemy w czasach, gdzie pewnych procesów nie można kontrolować fizycznie i trzeba zawierzyć specjalnemu oprogramowaniu, które ma na celu ułatwić nam życie. Aby zarządzać takimi sieciami, które ciągle się powiększają i ulegają urozmaiceniu, niezbędny jest bogaty zestaw zautomatyzowanych narzędzi i aplikacji. W niniejszej pracy autor przedstawia najważniejsze zagadnienia związane z zarządzaniem siecią przy pomocy protokołu SNMP – Simple Network Management Protokol – prosty protokół zarządzania siecią. Ponadto autor dokonuje krótkiego przeglądu kluczowych pojęć związanych z protokołem. Integralną częścią pracy będzie opis MIB - Management Information Base - baza danych opisująca sprzęt komputerowy na którym działa serwer SNMP. W części praktycznej autor dokonuje przeglądu wybranych programów umożliwiających wykorzystanie SNMP.
Simple network management protokol
Keywords: zarządzanie siecią z wykorzystaniem SNMP; TCP/IP; architektura zarządzania siecią; usługa uwierzytelniania; usługa proxy; komunikat SNMP; struktura bazy MIB; programy do obsługi SNMP