Analiza zmienności implikowanej opcji na indeks - Drzewiecki, Jakub (My University, 2009)
Celem pracy jest przeanalizowanie zmienności implikowanej opcji na indeks. Badania skupiają się konkretnie na opcjach na indeks WIG20. Praca pokazuje jak złożonym pojęciem jest zmienność implikowana i jakie czynniki powinno się wziąć pod uwagę podczas jej szacowania. Na początku swojej pracy przybliżę zagadnienia związane z opcjami, jako instrumentami finansowymi. Pokażę ich cechy szczególne, specyfikację i typy. Istotnym tematem jest również wycena opcji, przy której posłużę się najpopularniejszym modelem – modelem Blacka-Scholesa. Omówię jego parametry oraz ich wpływ na wartość opcji. W drugiej części pracy skupię swoją uwagę na wyjaśnieniu istoty zmienności implikowanej, a w szczególności na jej interpretacji, metodach obliczania, metodach przedstawiania oraz sposobach jej wykorzystywania. Ta część przedstawia bardzo szeroki i ciekawy temat, jakim jest wykorzystywanie inżynierii finansowej oraz wykorzystywanie informacji takich, jak zmienność implikowana w procesach decyzyjnych. W końcowej części pracy, na przykładzie opcji na indeks WIG20, analizuję istotność parametrów wyceny opcji modelem Blacka-Scholesa oraz modelem Blacka. W tej części pokazuję, na jakie czynniki trzeba zwrócić uwagę podczas wyceny tych instrumentów pochodnych, żeby otrzymać poprawną wielkość zmienności implikowanej. Pracę kończy część podsumowująca, gdzie zawarte są wnioski dotyczące analiz poczynionych w trzeciej części.
Index options’ implied volatility analysis
Keywords: opcje; inżynieria finansowa; Warszawski Indeks Giełdowy (WIG)