Wpływ analizy rentowności na proces rozwoju Handlowej Spółdzielni "Gorzków" - Zyzak, Iwona (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja oraz ocena znaczenia rentowności firmy dla potrzeb zarządzania całym przedsiębiorstwem na przykładzie Handlowej Spółdzielni „Gorzków”. Praca składa się z czterech rozdziałów – dwóch teoretycznych i dwóch empirycznych. Część teoretyczna zawarta w niniejszej pracy została przedstawiona w oparciu o stosowną literaturę dotyczącą omawianego zagadnienia. Ponadto w pracy korzystano z wielu danych i materiałów sprawozdawczych udostępnionych przez pracowników HS „Gorzków”. Podczas prowadzonych analiz pojawił się problem związany z trudnością uzyskania identycznych wyników zarówno z przeprowadzonej wskaźnikowej analizy rentowności jak i analizy Du Ponta. Trudności te wynikały z stosowanych zaokrągleń do tysięcy złotych. Sposób przeprowadzonej analizy może być przydatny zarówno dla małych jak i dużych firm prowadzących pełną księgowość. Ważne jest to, by kierownictwo wiedziało jakich informacji chce uzyskać z przeprowadzonej analizy i tylko od niego zależy w jaki sposób odczyta i w jakim celu wykorzysta dane z niej płynące.
The influence of profitability analysis on the development of Gorzków trade cooperative
Keywords: rentowność firmy; zarządzanie; analiza finansowa; Handlowa Spółdzielnia „Gorzków”