Instytucja leniency i jej znaczenie w wykrywalności porozumień kartelowych i ograniczaniu negatywnego ich wpływu na rynek wspólnotowy na przykładzie kartelu witaminowego - Linn, Ewa (My University, 2011)
Głównym celem niniejszej pracy było dokonanie analizy ekonomiczno-prawnej instytucji leniency i zbadanie jej znaczenia w wykrywalności porozumień kartelowych i ograniczaniu negatywnego ich wpływu na rynek wspólnotowy na przykładzie kartelu witaminowego. W pracy zostały opisane praktyki ograniczające konkurencję, jakimi są porozumienia kartelowe, które w ostatnim czasie dosyć często są zawiązywane. Ponadto dokonana została analiza porozumień kartelowych, które zostały wykryte dzięki zastosowaniu instytucji leniency, będącej odpowiednikiem instytucji świadka koronnego. W pracy szczegółowo opisano kartel witaminowy, jaki miał miejsce na świecie pod koniec lat 90. Opisano jego wpływ na istniejący rynek. To właśnie dzięki instytucji leniency, ten kartel został wykryty. Praca poświęcona została omówieniu programu leniency, który jest skutecznym narzędziem organów antymonopolowych. Dzięki niemu nie tylko kartel witaminowy, ale wiele innych porozumień kartelowych zostało wykrytych i przerwanych, z korzyścią przede wszystkim dla innych firm i konsumentów.
Leniency institution - its role in uncovering cartels and limiting their negative impact on the community market on the example of vitamin cartel
Keywords: rynek wspólnotowy; leniency; kartel; porozumienia kartelowe; kartel witaminowy; konkurencja; ochrona konkurencji