Polityka rodzinna państwa polskiego w opinii studentów studiów niestacjonarnych WSB-NLU w Nowym Sączu - Dybaś, Agnieszka (My University, 2015)
W pracy przedstawiono zagadnienie polityki rodzinnej państwa polskiego oraz problem niskiej dzietności i ich wpływ na rodzinę i społeczeństwo. Praca obejmuje analizę teoretyczną, w której odniesiono się do sytuacji rodziny, jej znaczenia, typologii i funkcji jakie pełni w społeczeństwie. Nakreślono również przeobrażenia jakim współczesna rodzina jest poddawana. Przedstawiono także problematykę polityki rodzinnej państwa polskiego, definicje, zakres, uwarunkowania prawne, podstawy teoretyczne i fazy rozwoju. Szczególną uwagę zwrócono na problem tzw. „nowej demografii Europy” i na dane demograficzne za 2014 rok z terytorium Polski i prognozy dla starzejącego się społeczeństwa polskiego. Kolejnym problemem poruszonym w pracy było zagadnienie zachowań prokreacyjnych i jego uwarunkowań oraz prześledzenie teorii niskiej płodności. Część empiryczna pracy zawiera analizę wyników badań na podstawie metody sondażu diagnostycznego, techniki ankiety i narzędzia badawczego, którym jest kwestionariusz ankiety. W części empirycznej pracy odniesiono się do problemów badawczych i hipotez postawionych w rozdziale metodologicznym. Wyodrębniono następujący problem badawczy: Jaki jest wpływ polityki prorodzinnej w Polsce na dzietność społeczeństwa w opinii studentów Wyższej Szkoły Biznesu - NLU? W oparciu o badania przeprowadzone wśród studentów WSB - NLU w Nowym Sączu stwierdzono, że obecne działania państwa polskiego w zakresie polityki rodzinnej nie wpływają stymulująco na podniesienie dzietności.

The thesis presents support of families by Polish administration as well as issues of low fertility rate and its impact on the family and society. It includes theoretical analysis of the situation, importance and functions of the family in a society and changes of the family in the contemporary world. Further, it has been presented a family policy of the Polish administration, definitions, the scope, legal conditions, theoretical basis and the development phases. Particular attention has been given to the issue of so-called. "New demography of Europe" as well as to the demographic data for 2014 for Polish territory and forecasts for an aging Polish society. Further, the issue of procreation behavior and its determinants as well as the theory of low fertility has been reviewed. The research section contains an analysis of the results of a research based on a diagnostic method (questionnaire). This section refers to the research questions and hypotheses made in the methodology section. Following research problem has been defined: What is the impact of family policy in Poland on fertility of the society, in the opinion of students of Wyższa Szkoła Biznesu – National-Louis University. Based on a survey of WSB-NLU students in Nowy Sącz it has been found out that the current activities of Polish administration in the scope of the family policy do not have a stimulating effect to increase fertility.
Polish State Family Policy in the Opinion of WSB-NLU in Nowy Sącz Extramural Students
Keywords: rodzina; polityka rodzinna; demografia; zachowania prokreacyjne; niska dzietność; family; family policy; demography; reproductive behavior; low fertility