Zarządzanie marką luksusową – na przykładzie branży samochodowej - Głowacki, Piotr (My University, 2012)
Przedmiotem niniejszej pracy dyplomowej jest problematyka zarządzania marką, a w szczególności zarządzania marką luksusową. W pierwszej części pracy przedstawiono i omówiono pojęcia związane z istotą marki oraz procesy efektywnego zarządzania marką. W kolejnych częściach przedstawiono pojęcia związane z marką luksusową, a także dokonano analizy i oceny rynku dóbr luksusowych, a w szczególności rynku samochodów luksusowych w Polsce. W ramach pracy zaprojektowano i przeprowadzono badanie, które miało na celu zbadanie świadomości i wiedzy o markach luksusowych, a także sprawdzenie jakie cechy marek luksusowych są dla badanych najważniejsze. Problematyka będąca przedmiotem pracy ma pomóc ocenić na ile polski rynek dóbr luksusowych jest dopasowany do wymagań naszych obywateli.

The main reason of this thesis is the issue of brand management, especially the luxury brand management. The first part presents and discusses concepts related to the essence of the brand and processes of efficient brand management. The following sections presents concepts related to the luxury brand, as well as the analysis of the luxury goods market in particular the luxury car market in Poland. In the survey, which was aimed to examine the awareness and knowledge of luxury brands, as well as to judge which specific attributes of luxury brands are the most important. The issue of this thesis should help to show up how Polish market is adapted to requirements of the customers.
Luxury brand management – based on the example of automotive industry
Keywords: marka; luksus; zarządzanie marką; branża samochodowa; marka luksusowa; brand; luxury brand; brand management; automotive industry