Budowa i analiza taksonomicznej miary atrakcyjności inwestycji dla największych spółek przemysłu spożywczego i budowlanego w latach 2005-2008 - Chalcarz, Beata (My University, 2010)
Celem pracy było zweryfikowanie dwóch postawionych tez. Pierwsza z nich brzmi następująco: rynkowe stopy zwrotu z akcji w okresie 2005-2008, w małym stopniu odzwierciedlają sporządzony na podstawie wskaźników taksonomicznej miary atrakcyjności inwestycji, ranking przedsiębiorstw, będący wynikiem przeprowadzonych badań. Treść tezy drugiej: ranking wartości wskaźników TMAI nie wykazuje zgodności z rankingiem sporządzonym na podstawie wyników wyliczeń wskaźników Sharpe’a, Treynora i Jensena, sporządzonych w kolejnych latach okresu 2005-2008. Na część teoretyczną, czyli jedną z dwóch głównych części pracy składa się charakterystyka rynku finansowego, inwestycji finansowych, analiz inwestycji stosowanych najczęściej na rynku kapitałowym, taksonomicznej miary atrakcyjności inwestycji oraz opis efektywności rynku kapitałowego. Część badawcza pracy zawiera dwie tezy badawcze, wykonane badania, ich analizę i ocenę rezultatów oraz podsumowanie. Realizacja celu pracy odbyła się poprzez wykonanie stosownych obliczeń, których podstawą były dane pochodzące z rocznych sprawozdań finansowych poszczególnych spółek giełdowych oraz z portali giełdowych. Następnie otrzymane wyniki czyli ranking spółek porównano z rzeczywistą opłacalnością inwestycji w akcje analizowanych spółek, w przypadku weryfikacji tezy pierwszej. Weryfikacji tezy drugiej dokonano porównując ranking wskaźników Sharpe’a, Treynora i Jensena z rankingiem wartości TMAI. Analiza przeprowadzonych badań wykazała prawdziwość obydwu postawionych tez. Rynkowe stopy zwrotu z akcji w okresie poddanym badaniu, w małym stopniu odzwierciedlają wykonany ranking przedsiębiorstw. Ranking wartości wskaźników Sharpe’a, Treynora i Jensena nie odzwierciedla rankingu wartości TMAI.
Construction and analysis of the taxonomical measure of attraction of investment for the largest corporations of food and construction industries in 2005-2008
Keywords: rynek finansowy; inwestycje finansowe; analiza fundamentalna; analiza techniczna; rynek kapitałowy; analiza taksonomiczna; atrakcyjność inwestycyjna; efektywność inwestycji