Analiza porównawcza ofert kredytu mieszkaniowego dla osób fizycznych na przykładzie PKO Bank Polski SA i Kredyt Banku SA - Szkaradek, Agnieszka (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie oferty kredytu mieszkaniowego (nazywanego inaczej hipotecznym) pod względem konkurencyjności banków ze szczególnym uwzględnieniem kosztów dla kredytobiorcy. W związku z przedstawionym celem pracy przeprowadzona zostanie analiza porównawcza ofert kredytowych kierowanych do osób fizycznych. Posłużą w tym celu dwa banki: PKO Bank Polski SA oraz Kredyt Bank SA. Aby można było przystąpić do analizy porównań w zakresie najkorzystniejszej oferty banku niezbędne jest wyznaczenie odpowiednich kryteriów. Analiza zostanie przedstawiona według kryterium warunków kredytowania. Dlatego też głównym kryterium analizy porównawczej będzie: przeznaczenie kredytu, wymagania stawiane kredytobiorcy, koszty kredytu, zasady oprocentowania, dostępność kredytu.
Comparative analysis of mortgage offers for physical persons on the basis of PKO Bank Polski SA and Kredyt Banku SA
Keywords: inwestycje w nieruchomości; ryzyko kredytowe; banki; kredyt hipoteczny