Eksploatacja i koszty utrzymania nieruchomości Spółdzielni Produkcyjno Handlowej w Szczurowej - Święch, Halina (My University, 2011)
Celem pracy jest analiza spółdzielni i jej specyfiki jako przedsiębiorstwa ze szczególnym uwzględnieniem eksploatacji i kosztów utrzymania nieruchomości na przykładzie wyselekcjonowanej do badania - Spółdzielni Produkcyjno Handlowej w Szczurowej. Gospodarka nieruchomościami, to ogół czynności faktycznych i prawnych, które składają się na zarządzanie, dysponowanie, zajmowanie się nieruchomościami, przy czym czynności faktyczne w dużym uproszczeniu obejmują zadania związane z zabezpieczeniem nieruchomości przed uszkodzeniem, naliczanie czynszu, wykonywanie remontów, ewentualną windykacją należności. Z kolei czynności prawne związane są ze stanem prawnym nieruchomości, odnoszą się do ochrony własności czyli zbywania i nabywania nieruchomości, Zarząd Spółdzielni Produkcyjno-Handlowej w Szczurowej dokłada wszelkich starań by tak właśnie się stało. Władze Spółdzielni z dużym zaangażowaniem dążą do stworzenia profesjonalnej sieci handlowej. Uzyskane rezultaty wskazują na dużą zdolność Zarządu do działań prorozwojowych. Trafne decyzje w procesie gospodarowania nieruchomościami zapewniają Spółdzielni stabilny rozwój oraz możliwość pozyskiwania dochodów.
Exploitation and maintenance costs of the real estate of production and trade cooperative society in Szczurowa
Keywords: spółdzielnia; działalność gospodarcza; przedsiębiorstwo; nieruchomości; strategia; spółdzielczość; zarządzanie nieruchomością