ONLY CHUCK system zarządzania zamówieniami w restauracjach - Samczak, Mateusz (My University, 2011)
Celem pracy jest stworzenie systemu informatycznego wspierającego zarządzanie zamówieniami w restauracji. Ma on ułatwić kelnerowi przyjmowanie zamówień oraz komunikację z kuchnią. Celem nadrzędnym jest usprawnienie obsługi klienta. W niniejszym opisie postaram się przedstawić, jak funkcjonuje system i w jaki sposób został on zrealizowany od strony informatycznej. Założeniem projektu jest spojrzenie oczami kelnera i kucharza na problem zarządzania zamówieniami w restauracji. Wskażę, jak bardzo system jest dla użytkowników pomocny. W opisie funkcjonalnym przedstawię tło informatyczne opisywanego systemu, dodatkowo wejrzę również w strukturę bazy danych, środowisko programistyczne oraz funkcjonalność projektu Only Chuck. System Only Chuck został zaprojektowany z myślą o obsłudze restauracji, w której oferowane jest bardzo urozmaicone menu. Znajdują się w niej dwie sale dla gości, z ponumerowanymi stolikami oraz – również ujęte w spisie – miejsce na zewnątrz lokalu, pod parasolkami. Zamówienia przyjmowane są przez kelnera przy kasie. W restauracji może pracować więcej niż jeden kelner. Każdy z nich zarządza zamówieniami poprzez system Only Chuck – moduł dla kelnera. Nowe zamówienia pracownik wprowadza do systemu, korzystając z ekranu dotykowego. Dostęp do systemu jest autoryzowany. Każdy kelner ma założony swój profil z hasłem, które ustala administrator systemu. Jak wynika z symulacji sprzedaży, system Only Chuck jest spełnieniem postawionych na wstępie oczekiwań. Umożliwia on sprawne i przejrzyste zarządzanie zamówieniami w restauracji. Po krótkim szkoleniu każdy kelner i kucharz będą mogli z łatwością korzystać z modułów przygotowanych dla poszczególnych grup. Obsługa systemu za pomocą dotykowych ekranów umożliwia osiągnięcie pełnej funkcjonalności dzięki odpowiednim formatkom i przemyślanej konstrukcji przycisków. Poszczególne moduły sprawnie ze sobą współpracują, ich wdrożenie nie jest czasochłonne, a obsługa nad wyraz prosta. Z pewnością jest to świetne rozwiązanie dla wszystkich restauracji, które poprzez podniesienie jakości obsługi klienta chcą zwiększyć swoją renomę.
ONLY CHUCK order management system in restaurants
Keywords: systemy wspomagania zarządzania; komputerowe wspomaganie zarządzania; usługi; programy komputerowe