Biznes Plan jako narzędzie planowania działalności gospodarczej - Zajda-Bouffette, Paulina (My University, 2011)
Praca poświęcona jest zagadnieniu planowania przedsiębiorstwa poprzez narzędzie biznes planu. Temat jest odpowiedzią na powszechną potrzebę względnie sprawnego i szybkiego przygotowania biznes planów na potrzeby wszelkiego typu petycji o dofinansowania - od propozycji biznesowych, poprzez kredyty, aż po dotacje. Głównym zamierzeniem jest pokazanie jak w nieskomplikowany sposób zobrazować kredytodawcy cele i warunki powodzenia danego przedsięwzięcia, by zaobserwował że koncepcja ma wiarygodne szanse sukcesu i że współpraca będzie korzystna dla obu stron. Praca obejmuje trzy rozdziały. W rozdziale I zostało przedstawione pojęcie zarządzania i jego funkcje. Jedną z nich jest planowanie, na którym rozdział jest skoncentrowany. Ten odcinek pracy wyjaśnia czym jest, jaki jest jego zakres oraz jak w najprostszy sposób zacząć planować działalność małego przedsiębiorstwa. Rozdział II skupia się na pojęciu biznes planu - czym jest, jakie cele płyną z jego sporządzenia, jak powinna wyglądać jego ramowa struktura oraz w jaki sposób używać go jako narzędzia planowania w przedsiębiorstwie. Ostatni, III rozdział przedstawia biznes plan na przykładzie pomysłu przedsięwzięcia, którym jest pensjonat „Górski Port”, będący koncepcją autora pracy licencjackiej. Ma na celu pokazać prosty, czytelny, przykładowy dokument i uświadomić czytelnikowi, że małe przedsiębiorstwo często nie wymaga skomplikowanych wyliczeń.
Business Plan as a tool of the economic activity planning
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; planowanie; biznes plan; działalność gospodarcza