Wpływ fuzji na zmiany w systemie zarządzania zasobami ludzkimi, na przykładzie nowosądeckich oddziałów bankowych PeKaO S.A. i BPH S.A. - Milczanowska - Bulzak Magdalena (My University, 2006)
Jedną z konsekwencji procesu globalizacji jest fuzja – czyli proces w wyniku którego dochodzi do połączenia dwu lub kilku przedsiębiorstw w celu dokonania intensywnego rozwoju organizacji. Fuzja, sama w sobie jest zjawiskiem złożonym, wymagającym intensywnej pracy najlepszych ekspertów, od których bezpośrednio zależy sukces całego przedsięwzięcia. Dlatego też kwestie personalne winny stać się przedmiotem analizy na poziomie wszystkich etapów mariażu organizacyjnego. Aspekt fuzji pomimo, iż jest inspirujący, ciekawy i wciąż do końca niezbadany, nie został dostatecznie opisany w literaturze fachowej. W dostępnych krajowych publikacjach możemy odnaleźć zaledwie fragmentaryczne omówienia najciekawszych przypadków, nie uwzględniających istoty funkcji personalnej. W celu zbadania przyjętej tezy pracy - „fuzja wywołuje znaczące skutki w zatrudnieniu oraz w systemach funkcji personalnej”, posłużyłam się dostępną literaturą przedmiotu, artykułami prasowymi, prospektami emisyjnymi banków BPH i PeKaO, aktami prawnymi jak również informacjami pochodzącymi ze źródła internetowego.
The influence of a merger on the changes in the Human Resources Management system, examined on the example of PeKaO and BPH banks in Nowy Sącz
Keywords: fuzje; przejęcia; przedsiębiorstwa; dział personalny; racjonalizacja zatrudnienia jako efekt procesu fuzji; system ocen pracowniczych; system wynagrodzeń; Bank BPH S.A.; Społeczna Odpowiedzialność Biznesu (CSR); kultura organizacyjna