Umiejętność radzenia sobie ze stresem podczas pracy w organizacji na przykładzie Banku Pocztowego - Kozub, Małgorzata (My University, 2015)
Stres jest nieodłącznym elementem pracy i może oddziaływać na jakość wykonywanych zadań. Pojawia się m.in. w sytuacjach trudnych, napięcia czy działania pod presją czasu. W zagadnieniach teoretycznych omówiono czym jest organizacja, zdefiniowano stres oraz przytoczono główne założenia dotyczące pojawiania się stresu w organizacjach. Wymieniono najczęściej pojawiające się przyczyny i skutki. W części empirycznej wyznaczono założenia metodologiczne, a następnie wykonano badania przy użyciu kwestionariusza ankiety wśród 30 pracowników Banku Pocztowego w Tarnowie. Założono, że pracownicy dobrze radzą sobie ze stresem i pojawia się on ze względu na wymagania kadry zarządzającej. Kolejno założono, że oddziałuje na inne sfery życia, a redukcja stresu następuje dzięki aktywności fizycznej. Cel został osiągnięty, a hipotezy potwierdziły się. Z badań wynika, że stres pojawia się podczas wykonywanej pracy przez pracowników Banku Pocztowego, ale dobrze radzą sobie ze stresem. Rozładowują go dzięki aktywności fizycznej i wypoczynkowi.

Stress is an integral part of the work and can affect the quality of tasks. It appears among others in difficult situations, tension or action under time pressure. The theoretical issues discussed what the organization defines stress, and quoted the main assumptions of the occurrence of stress in organizations. Mentioned most frequently occurring causes and effects. In the empirical part methodological assumptions set and then performed tests using a questionnaire among 30 employees Postbank in Tarnow. It was assumed that workers cope well with stress and it appears due to requirements management. In turn it assumes that affects other spheres of life, and stress reduction occurs through physical activity. Ce is reached, and the hypothesis confirmed. The research shows that stress occurs during their work by employees Postbank, but have coped well with stress. They unload it through physical activity and relaxation.
Ability to cope with stress while working in an organization on the example of Postbank
Keywords: stres; stres w organizacji; model stresu; organizacja; Bank Pocztowy; stress; stress in the organization; model of stress; organization; Bank Post