Biografia polityczna Władimira Władimirowicza Putina - Błażejowski, Tomasz (My University, 2009)
Niniejsza praca poświęcona jest biografii byłego prezydenta Rosji, Władimira Władimirowicza Putina oraz demokracji sterowanej, która dobitnie ukazała się za jego prezydentury. Mówiąc o demokracji sterowanej, należy rozumieć przede wszystkim, łamanie wszelkich zasad i norm, rozumianych pod pojęciem demokratycznego państwa. W trakcie pisania tej pracy, zainteresowała mnie zarówno sama osoba, obecnego premiera Federacji Rosyjskiej oraz wiele kontrowersyjnych stanowisk jakie można na jej temat wysłuchać i przeczytać. W związku z powyższym, moim celem była chęć poznania nie tylko jednego z liderów, polityki zarówno rosyjskiej, jak i międzynarodowej, ale również życie w Rosji, w państwie, które z jednej strony nazywane jest państwem demokratycznych zasad i norm, z drugiej zaś państwem, gdzie pojęcie demokracji służy jedynie do celów czysto propagandowych. Metodą badawczą jaką zastosowałem w tej pracy, była przede wszystkim analiza książek biograficznych poświęconych osobie Władimira Putina oraz opisujących życie w Rosji za jego prezydentury. Dodatkowym źródłem, które w dużym stopniu pomogło w napisaniu poniższej pracy, były artykuły prasowe przede wszystkim z polskich gazet. Dzięki nim, mogłem głębiej przeanalizować zarówno postać samego Putina jak i problem demokracji sterowanej panującej za czasów byłego już prezydenta Federacji Rosyjskiej.
Political biography of Wladimir Wladimirovich Putin
Keywords: biografia; Władimir Władimirowicz Putin